2012-ben indítottuk fő kezdeményezésünket „TEACH” név alatt, hogy támogassuk Európa egyik legelhanyagoltabb népcsoportját, a moldvai csángómagyarokat.

Célunk támogatni a csángó nyelvjárás használatát és megőrzését, a csángók kulturális örökségét és identitásukat az által, hogy elősegítjük törekvéseiket magyar anyanyelvű oktatásuk gazdagítására és kibővítésére a gyerekek számára 26 településen.

Ezen törekvéseink alapjait már megvetettük, bár tudomásunk van róla, hogy még nagyon sok tennivaló áll elöttünk.

2012 április óta az alapítvány a következőket valósította meg:

– vásárolt és kiosztott magyar nyelvű könyvek és munkafüzetek ezreit, úgyszintén számtalan taneszközt, gyermeklapot, társasjátékot az oktatási programban résztvevő 2200 diák számára.

– támogatjuk a csángó középiskolások csíkszeredai bentlakását, amely által lehetőségük adódik  további tanulásukra anyanyelvükön és egyetemi tanulmányaik folytatására.

– segítettünk a Jáki Sándor Teodóz-ösztöndíj megalapításában, amely ösztönzi azokat a csángó egyetemistákat és középiskolásokat, akik kiváló tanulmányi eredményeket érnek el, amely ugyanakkor megtiszteli a magasra becsült Jáki Sándor Teodóz bencés atya emlékét.


Pillango

Gyere te is Csángóföldre tanítani!

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége